In 2024, de Nederlandse overheid heeft een reeks maatregelen genomen om huishoudens en kleine verbruikers te helpen de kosten van energie te beheren. Een van de meest opvallende maatregelen is het invoeren van een prijsplafond op energie. Dit prijsplafond betekent dat huishoudens en andere kleinverbruikers tot een bepaald gebruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming​

In 2024 zijn er verschillende manieren om korting op je energierekening te krijgen of te profiteren van voordelige energietarieven in Nederland:

  1. Energiecompensatie van de Overheid: In de aanloop naar het prijsplafond vanaf 1 januari 2024, ontvingen alle huishoudens in november en december 2022 een energiecompensatie van 190 euro per maand van de overheid, in totaal 380 euro. Deze maatregel werd geïntroduceerd als een vooruitgeschoven maatregel op het prijsplafond.
  2. Verlaging Energiebelasting: In 2024 biedt de overheid een korting op het totale bedrag aan energiebelasting dat je moet betalen, om stroom betaalbaar te houden voor iedereen. De korting in 2024 is 597 euro, wat minder is dan in 2022 toen de korting tijdelijk verhoogd werd met 265 euro.
  3. Energietoeslag voor Huishoudens met Laag Inkomen: Huishoudens met een laag inkomen kunnen in 2024 een energietoeslag krijgen van 1300 euro per huishouden via hun gemeente. Dit is een extra tegemoetkoming in de energiekosten. Als je een uitkering hebt, ontvang je deze toeslag automatisch. Heb je een baan met een laag inkomen, dan kun je in aanmerking komen, maar moet je de toeslag zelf aanvragen bij je gemeente.

Het vinden van de goedkoopste energieleverancier hangt af van je persoonlijke situatie en energieverbruik. Websites zoals Gaslicht.com bieden de mogelijkheid om energieleveranciers te vergelijken op prijs en kwaliteit, waarbij de goedkoopste leverancier bovenaan komt te staan na het invullen van je verbruiksgegevens. Het prijsplafond en energie korting zal niet meer van toepassing zijn in 2024.

Deze maatregelen en tools kunnen helpen om de energiekosten in 2024 te verlagen of te beheersen, afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden en energiebehoefte. Als je geen geld hebt om de energie rekening in 2024 te betalen kan je altijd contact opnemen met de gemeente. Er zijn diverse hulpinstanties die jou kunnen helpen met het verlagen van jouw energierekening of het isoleren van jouw woning.