Als u op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier, hebt u wellicht de namen Essent en Vattenfall voorbij zien komen. Beide bedrijven zijn prominente spelers op de energiemarkt. Maar welke past het beste bij uw behoeften? In dit artikel zullen we Essent en Vattenfall onder de loep nemen om u te helpen een weloverwogen keuze te maken.

Overzicht van de Bedrijven

Essent

Essent is een van de grootste energieleveranciers in Nederland en maakt deel uit van het E.ON Group, een van Europa’s grootste elektriciteits- en gasbedrijven. Essent staat bekend om het leveren van elektriciteit en gas aan zowel particuliere als zakelijke klanten.

Vattenfall

Vattenfall, oorspronkelijk uit Zweden, is ook een grote speler in de Europese energiemarkt en heeft een aanzienlijke aanwezigheid in Nederland. Vattenfall heeft als doel om binnen één generatie fossielvrije energieproductie te realiseren en is actief betrokken bij de productie van duurzame energie.

Duurzaamheid

Essent

Essent is betrokken bij de productie van duurzame energie en biedt groene energieproducten aan. Ze hebben ook verschillende initiatieven om energie-efficiëntie te bevorderen, zoals het aanbieden van slimme thermostaten en energiebesparende tips.

Vattenfall

Vattenfall neemt duurzaamheid zeer serieus en heeft ambitieuze doelstellingen om klimaatneutraal te worden. Het bedrijf is een grote producent van windenergie en investeert in hernieuwbare energiebronnen zoals zonne- en waterkracht.

Klantenservice

Essent

Essent staat bekend om zijn behoorlijke klantenservice. Ze bieden verschillende manieren om contact op te nemen, waaronder telefonisch, via e-mail of via sociale media. Ze hebben ook een uitgebreide FAQ-sectie op hun website voor algemene vragen.

Vattenfall

Vattenfall biedt ook meerdere contactopties en staat bekend om een responsieve klantenservice. Net als Essent hebben ze een uitgebreide online helpsectie en bieden ze ondersteuning via sociale media.

Prijs en Contracten

Essent

Essent biedt verschillende contracten aan, waaronder vaste en variabele tarieven. Ze hebben ook aantrekkelijke aanbiedingen voor nieuwe klanten, zoals kortingen of welkomstcadeaus.

Vattenfall

Vattenfall biedt vergelijkbare contractopties, met een scala aan keuzes voor zowel vaste als variabele tarieven. Ze hebben ook regelmatig promoties en aanbiedingen voor nieuwe klanten.

Voor- en Nadelen Essent

Voordelen:

 1. Diverse Contractopties: Essent biedt een verscheidenheid aan contracten, waaronder vaste en variabele tarieven, waardoor u opties kunt kiezen die het beste bij uw behoeften passen.
 2. Aanbiedingen en Promoties: Essent staat bekend om het aanbieden van aantrekkelijke aanbiedingen en promoties voor nieuwe klanten, zoals kortingen of welkomstcadeaus.
 3. Klantenservice: Essent heeft een relatief goede klantenservice, met meerdere contactopties zoals telefonisch, via e-mail, en sociale media.
 4. Duurzaamheidsopties: Essent is betrokken bij de productie van duurzame energie en biedt groene energieproducten aan, wat een pluspunt is voor milieubewuste consumenten.
 5. Online Beheer: Essent biedt klanten de mogelijkheid om hun account en verbruik online te beheren via hun website of mobiele app.

Nadelen:

 1. Prijzen: Sommige klanten vinden dat de prijzen van Essent hoger kunnen zijn in vergelijking met andere energieleveranciers, vooral na de eerste contractperiode.
 2. Variabele Tarieven: Hoewel variabele tarieven flexibiliteit bieden, kunnen ze ook leiden tot onvoorspelbare kosten als de energieprijzen stijgen.
 3. Contractverlenging: Sommige klanten hebben opgemerkt dat de voorwaarden bij het verlengen van het contract minder gunstig kunnen zijn in vergelijking met de aanbiedingen voor nieuwe klanten.
 4. Duurzaamheidstransparantie: Hoewel Essent duurzame opties biedt, hebben sommige klanten aangegeven dat ze meer transparantie willen met betrekking tot de herkomst van de groene energie.

Voor- en Nadelen Vattenfall

Net als bij elke energieleverancier heeft Vattenfall ook zijn voor- en nadelen. Hier zijn enkele algemene voordelen en nadelen van Vattenfall als energieleverancier. Houd er rekening mee dat deze punten op basis van de situatie in 2021 zijn en dat er sindsdien veranderingen kunnen hebben plaatsgevonden.

Voordelen:

 1. Duurzaamheidsinitiatieven: Vattenfall is sterk gericht op duurzaamheid en heeft ambitieuze doelen gesteld om binnen één generatie een fossielvrij energiebedrijf te worden. Het bedrijf investeert in hernieuwbare energiebronnen zoals wind-, zonne- en waterkracht.
 2. Diverse Contractopties: Net als Essent biedt Vattenfall een reeks contracten aan, waaronder vaste en variabele tarieven, zodat klanten kunnen kiezen wat het beste bij hun situatie past.
 3. Klantenservice: Vattenfall heeft een goede klantenservice met meerdere contactopties. Hun website bevat ook een uitgebreide FAQ-sectie en mogelijkheden voor online beheer van uw account.
 4. Aanbiedingen en Promoties: Vattenfall biedt regelmatig promoties en kortingen voor nieuwe klanten, wat aantrekkelijk kan zijn als u op zoek bent naar een nieuwe energieleverancier.

Nadelen:

 1. Prijzen na Introductieperiode: Hoewel Vattenfall concurrerende prijzen en promoties biedt voor nieuwe klanten, kunnen de tarieven na de introductieperiode hoger zijn.
 2. Complexiteit van Contracten: Sommige klanten vinden dat de contracten en tariefstructuren van Vattenfall ingewikkeld en moeilijk te begrijpen zijn, wat kan leiden tot verwarring over de uiteindelijke kosten.
 3. Variabele Tarieven Risico: Net als bij andere energieleveranciers kunnen de variabele tarieven van Vattenfall leiden tot onvoorspelbare kosten als de energieprijzen stijgen.
 4. Overstapservice: Hoewel Vattenfall een overstapservice aanbiedt, hebben sommige klanten gemeld dat het proces niet altijd soepel verloopt.

Bij het kiezen van een energieleverancier is het belangrijk om rekening te houden met uw persoonlijke voorkeuren en behoeften. Als duurzaamheid voor u een hoge prioriteit heeft, kan Vattenfall een aantrekkelijke optie zijn vanwege hun focus op hernieuwbare energie. Het is echter ook belangrijk om de contractvoorwaarden, prijzen en klantenservice in overweging te nemen. Raadpleeg altijd de meest actuele informatie en klantbeoordelingen voordat u een beslissing neemt.

Conclusie

De keuze tussen Essent en Vattenfall hangt af van uw prioriteiten. Als duurzaamheid hoog op uw lijst staat, kan Vattenfall met zijn sterke focus op hernieuwbare energie een aantrekkelijke optie zijn. Essent, met zijn degelijke klantenservice en flexibele contractopties, is ook een solide keuze.

Het is belangrijk om de tarieven, contractvoorwaarden, en eventuele extra diensten die door elk bedrijf worden aangeboden zorgvuldig te overwegen. Controleer ook klantbeoordelingen en ervaringen om een beter beeld te krijgen van wat u kunt verwachten.

Ongeacht uw keuze, zowel Essent als Vattenfall zijn gevestigde energieleveranciers die betrouwbare diensten bieden. Zorg ervoor dat u de tijd neemt om uw opties af te wegen en de beste match voor uw behoeften te kiezen.