De gemiddelde energiekosten per maand in Nederland kunnen variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de grootte van je huis, het aantal bewoners, de efficiëntie van je apparaten, en zelfs het seizoen.

Volgens de meest recente gegevens bijgewerkt in 2023, zijn hier de geschatte gemiddelde maandelijkse energiekosten voor verschillende grootte van huishoudens in Nederland:

 1. Eénpersoonshuishouden in een appartement: Ongeveer €180 – €220 per maand.
 2. Tweepersoonshuishouden in een klein tot middelgroot huis: Ongeveer €200- €260 per maand.
 3. Vierpersoonshuishouden in een middelgroot tot groot huis: Ongeveer €280- €340 per maand.

Houd er rekening mee dat deze bedragen slechts een schatting zijn en dat je werkelijke energiekosten hoger of lager kunnen zijn, afhankelijk van je specifieke situatie en energieverbruik. Ook kunnen de energieprijzen dusdanig dalen of stijgen dat dit overzicht van de gemiddelde energiekosten per maand niet meer klopt.

Om een nauwkeuriger beeld te krijgen van wat je kunt verwachten te betalen, is het een goed idee om je energieleverancier te raadplegen voor een schatting op basis van je vorige facturen, of gebruik te maken van een van de vele online tools of apps die beschikbaar zijn om je energieverbruik en -kosten te schatten.

wat zijn de grootste energieverbruikers in huis?

Er zijn verschillende apparaten en systemen in je huis die aanzienlijke hoeveelheden energie kunnen verbruiken. Hier zijn enkele van de grootste energieverbruikers in een gemiddeld huishouden:

 1. Verwarming en koeling: Centrale verwarming en airconditioningsystemen zijn vaak de grootste energieverbruikers. Het verwarmen van je huis in de winter en het koelen in de zomer kan veel energie vergen.
 2. Waterverwarming: De boiler voor het verwarmen van water voor douches, het wassen van handen, afwassen en wassen van kleding kan ook aanzienlijk bijdragen aan het energieverbruik van je huis.
 3. Groot huishoudelijke apparaten: Grote apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, wasmachines, drogers en vaatwassers kunnen veel energie verbruiken, vooral als ze ouder zijn en niet energie-efficiënt.
 4. Koken: Fornuizen, ovens en magnetrons kunnen aanzienlijke hoeveelheden energie verbruiken, vooral bij regelmatig gebruik.
 5. Verlichting: Hoewel individuele lampen niet veel energie verbruiken, kan de totale hoeveelheid energie die wordt verbruikt voor verlichting in het hele huis aanzienlijk zijn, vooral als je nog steeds traditionele gloeilampen gebruikt in plaats van energiezuinige LED’s.
 6. Elektronica: Televisies, computers, spelconsoles en andere elektronica kunnen ook veel energie verbruiken, vooral als ze vaak worden gebruikt of als ze niet volledig worden uitgeschakeld wanneer ze niet worden gebruikt.

Het verminderen van het energieverbruik van deze apparaten en systemen kan vaak een aanzienlijke invloed hebben op je totale energieverbruik en energiekosten. Dit kan bijvoorbeeld door de aanschaf van energie-efficiënte apparaten, het aanpassen van je gedrag om energie te besparen, en het verbeteren van de isolatie en de efficiëntie van je verwarmings- en koelsystemen.

wat zijn de grootste sluipverbruikers

Sluipverbruik, ook bekend als “standby-verbruik”, verwijst naar de energie die wordt verbruikt door apparaten en elektronica terwijl ze zijn uitgeschakeld of in de standby-modus staan. Hoewel het sluipverbruik van elk individueel apparaat klein kan zijn, kan het gecombineerde effect van vele apparaten in je huis aanzienlijk zijn. Hier zijn enkele van de grootste sluipverbruikers in een gemiddeld huishouden:

 1. Televisie en bijbehorende apparatuur: Veel mensen laten hun televisie, kabel- of satellietboxen, spelconsoles en andere gerelateerde apparatuur in de standby-modus staan wanneer ze niet in gebruik zijn, wat kan leiden tot aanzienlijk sluipverbruik.
 2. Computers en randapparatuur: Computers, printers, scanners en andere soortgelijke apparatuur kunnen ook veel energie verbruiken wanneer ze in de slaapstand of standby-modus staan.
 3. Keukenapparatuur: Apparaten zoals magnetrons, koffiezetapparaten, broodroosters en andere apparatuur kunnen energie blijven verbruiken, zelfs wanneer ze niet in gebruik zijn.
 4. Laders: Laders voor telefoons, laptops, elektrische tandenborstels en andere apparaten blijven vaak aangesloten wanneer ze niet in gebruik zijn, wat kan leiden tot sluipverbruik.
 5. Airconditioners en Verwarmingen: Veel klimaatregelingssystemen verbruiken energie, zelfs wanneer ze niet actief het huis verwarmen of koelen, vooral als ze in de standby-modus staan.

Het verminderen van sluipverbruik kan zo eenvoudig zijn als het volledig uitschakelen van apparaten en het loskoppelen van laders wanneer ze niet in gebruik zijn. Voor apparaten die je niet volledig wilt uitschakelen, zoals je televisie of computer, kan het gebruik van een geavanceerde stekkerdoos die de stroom kan afsnijden naar bepaalde stopcontacten wanneer het hoofdapparaat wordt uitgeschakeld, helpen om het sluipverbruik te verminderen.