Naast de blijdschap van het krijgen van een nieuwe woning, moet je bij een verhuizing ook een hoop zaken regelen. Een van die zaken is het afsluiten van een nieuw energiecontract. Het is namelijk niet automatisch zo dat je jouw huidige energiecontract meeneemt van je oude naar je nieuwe woning. Maar wanneer sluit je een energiecontract voor jouw nieuwe huis af? Wat doe je op de dag van de overdracht? En welk contract is voor jouw de beste optie? In dit artikel lees je alles over het afsluiten van een energiecontract voor jouw nieuwe woning!

Een vast of variabel energiecontract?

Of je een energiecontract kunt opzeggen of een nieuw contract aan kunt gaan, hangt af van het soort energiecontract dat je nu hebt.

Vast energiecontract

Indien je huidige energiecontract een vast contract is, kun je niet zomaar overstappen op een nieuw energiecontract. Een contract tussentijds beëindigen brengt namelijk een boete of opzegvergoeding met zich mee. Hoeveel je moet betalen, is afhankelijk van de resterende duur van het energiecontract.

Variabel energiecontract

Indien je huidige energiecontract een variabel contract is, heb je te maken met een energiecontract dat iedere maand opzegbaar is. Als je wilt gaan overstappen is het in dit geval dus geen enkel probleem om je contract bij je huidige energieleverancier op te zeggen. Heb je nog niet eerder onder je eigen naam een energiecontract afgesloten omdat je bijvoorbeeld het huis uit gaat of gaat scheiden? Dan ben je vrij om een nieuwe energieleverancier te zoeken om een passend contract bij af te sluiten.

Wanneer sluit je jouw nieuwe energiecontract af?

Meestal beschikt je nieuwe woning al over elektriciteit en gas. Toch is het verstandig om alles rondom het energiecontract voor jouw nieuwe huis op tijd in orde te hebben.

Huidig energiecontract meenemen

Wil je jouw huidige energiecontract meenemen naar jouw nieuwe woning? Geef dan uiterlijk twee weken voordat je daadwerkelijk gaat verhuizen, je nieuwe adres telefonisch of per mail door aan jouw huidige energieleverancier. Op die manier heeft de leverancier de tijd om jouw contract over te zetten naar jouw nieuwe huis. Vervolgens ontvang je een formulier voor de meterstanden. Deze dien je in te vullen op de dag van de sleuteloverdracht, samen met de nieuwe bewoner. Als dit is gebeurd heb je vijf dagen de tijd om de meterstanden door te geven aan je huidige leverancier. De energieleverancier stuurt je een nieuw termijnbedrag, gebaseerd op het verbruik van de vorige bewoners in jouw nieuwe woning. Controleer altijd of dit ook op jou van toepassing is. Tot slot ontvang je de eindafrekening van het verbruik in jouw oude huis.

Huidig energiecontract niet meenemen

Een verhuizing is een geschikt moment om te kijken of jouw huidige energierekening nog wel bij je past. Misschien stap je in jouw nieuwe huis over op zonnepanelen of verandert je woonsituatie behoorlijk. Als je toe bent aan iets nieuws, ga je op zoek naar een nieuwe energieleverancier. Laat de leverancier weten dat je gaat verhuizen, en kies een geschikte datum om het nieuwe energiecontract in te laten gaan. Een goede optie is bijvoorbeeld om te kiezen voor de dag van de sleuteloverdracht. Je zult van de leverancier vervolgens een termijnbedrag krijgen dat gebaseerd is op het verbruik van de vorige bewoners. Controleer goed of dit ook op jouw toepassing is. Via jouw oude leverancier geef je de meterstanden door van je oude woning waarna er een eindafrekening wordt opgesteld. Indien je voor een nieuwe energieleverancier kiest, of nog niet eerder een energiecontract hebt afgesloten, is het verstandig om eerst te vergelijken welke nieuwe leverancier het beste bij jou en je nieuwe woonsituatie past.

Welke energieleverancier is voor jou het meest voordelig?

Veel mensen kijken bij het maken van een keuze voor de beste energieleverancier naar de prijs van de contracten. Veel leveranciers bieden tijdelijke kortingen aan om nieuwe klanten te werven. Op internet kun je diverse vergelijkers vinden die binnen jouw postcode de goedkoopste leveranciers er voor jou uit pikken. Hierdoor ben je geneigd om op basis van de prijzen de knoop door te hakken. Toch is het verstandig om naast de aantrekkelijke prijzen, te onderzoeken of een energieleverancier duurzaam is. Investeert de leverancier in het milieu? Hoe duurzaam is de stroom die het produceert of inkoopt? Hoe duurzamer de energie, hoe minder je namelijk hoeft te verbruiken. Dit zorgt voor een lagere maandelijkse energierekening.