In 2024 variëren de gemiddelde maandelijkse energiekosten voor een huishouden in Nederland, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type huishouden en de patronen van energieverbruik. Hier is een overzicht op basis van verschillende bronnen:

  1. Algemeen Gemiddelde: Een gemiddeld huishouden in Nederland wordt geschat op ongeveer €441 per maand aan energiekosten, exclusief de effecten van eventuele prijsplafonds. Deze kosten worden voornamelijk gedreven door verwarming, gebruik van de douche, en het gebruik van elektrische apparaten.
  2. Gemiddeld Verbruik: Een typisch Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 1.169 kubieke meter gas en 2.479 kilowattuur elektriciteit. Het bedrag dat voor dit verbruik wordt betaald, hangt af van de specifieke voorwaarden van het energiecontract.
  3. Kosten voor een Gezin in een Rijtjeshuis: Voor een specifiek scenario wordt geschat dat een Nederlands gezin van vier personen in een rijtjeshuis ongeveer €160 per maand betaalt voor elektriciteit en nog eens €160 per maand voor gas, wat neerkomt op in totaal €320 per maand. Jaarlijks komt dit neer op een gemiddelde energierekening van ongeveer €4.000, wat een aanzienlijke stijging is ten opzichte van de €1.800 tot €2.000 range die in 2020 werd gezien.

Deze cijfers weerspiegelen de variabiliteit in energiekosten op basis van huishoudgrootte, type woning en de voorwaarden van het energiecontract. De stijging van de energieprijzen in de afgelopen jaren heeft een aanzienlijke impact gehad op de gemiddelde maandelijkse energierekening voor huishoudens in Nederland. Het kan zijn dat in 2024 de energieprijzen weer omhoog schieten, dan zal het gemiddelde maandbedrag ook weer hoger worden. Laten we hopen dat er rust komt op de energie markt zodat de gemiddelde maandbedragen kunnen dalen.