Hoe je kunt besparen op gasgebruik in huis

Hoe je het ook wendt of keert, binnen afzienbare tijd zullen we allemaal ons gasverbruik drastisch moeten verminderen. De gaskraan in Groningen is al zo goed als dichtgedraaid, met name vanwege de aardbevingen in die regio. Het zou natuurlijk mogelijk zijn om goedkoop gas in te kopen van bijvoorbeeld Rusland of een ander Oost-Europees land. Echter, we hebben ons ook gecommitteerd aan het klimaatakkoord. Een van de belangrijkste doelstellingen in dat akkoord is het verminderen van onze CO2 uitstoot. Bij het verbranden van gas komt CO2 vrij, vandaar dat de overheid actief beleid voert om ons gasverbruik te verminderen of zelfs naar nul te laten gaan. Zoals wel vaker bij beleid, zet de overheid met name financieel in om de doelstellingen te behalen. Met andere woorden: gas wordt snel duurder, stroom wordt goedkoper.

Overgaan van gas naar stroom

Het is duidelijk, je moet snel gaan besparen op je dagelijkse gasverbruik in huis. Zonder dat je het misschien doorhebt, gebruik je dagelijks vrij veel gas. Zeker met een gezin loopt het gasverbruik snel op. De centrale verwarming, warm water en het gasfornuis zijn bekende verbruikers. In tegenstelling tot gas, is het tegenwoordig mogelijk om stroom voor 100% uit hernieuwbare bronnen te maken. Dit kan met windmolens, zonnepanelen of waterkracht. Voor huishoudens is de snelste manier om zelf stroom op te wekken, het plaatsen van zonnepanelen op het dak. Windmolens en waterkrachtcentrales zijn een overheidsaangelegenheid. Een privé windmolen zit er voor de meeste mensen niet in.

Isoleer je huis om op gas te besparen

Een goede eerste stap om op je gasverbruik te besparen, is het isoleren van je huis. Als je de spouwmuren, vloeren en het dak laat isoleren, bespaar je direct op je gasverbruik. Een slecht geïsoleerd huis verliest snel warmte en je CV ketel maakt overuren om het binnen enigszins behaaglijk te houden. Een ander voordeel van isoleren is dat je je huis geschikt maakt voor een elektrische warmtepomp. Een warmtepomp neemt de functie van de gas gestookte CV ketel over. Een warmtepomp draait op stroom. Het vermogen om water te verwarmen ligt voor een warmtepomp wel lager dan voor een gasgestookte CV ketel. In een niet optimaal geïsoleerd huis, is een warmtepomp in principe niet bruikbaar. De radiatoren zullen niet warm genoeg worden en je kunt problemen krijgen met warm water. Daar komt dan nog bij dat het stroomverbruik als een raket omhoog gaat. Een warmtepomp komt alleen goed tot zijn recht in een degelijk geïsoleerd huis.

De grootste verbruikers van gas in huis

Veruit de grootste verbruikers van gas zijn de badkamer en de centrale verwarming. Met name onder de douche of in bad verbruiken we veel meer gas dan we ons realiseren. Besparen is niet moeilijk, maar toch lukt het vaak niet om een minuutje korter te douchen of om niet elke dag in bad te gaan. Je wilt tenslotte ook een beetje comfortabel leven! Je kunt, zonder al te veel comfort in te leveren, goed besparen op warm water en daarmee je gasverbruik. Je kunt een waterbesparende douchekop nemen of gewoon de kraan niet helemaal open draaien. Ook kun je ervoor kiezen om de thermostaatkraan een stukje lager te zetten. Het water is dan nog steeds aangenaam warm, maar een paar graden koeler betekent minder gasverbruik. Als je in bad wilt kun je naast een iets lagere watertemperatuur er ook voor kiezen om wat minder water in het bad te laten lopen. Als je ligt heb je niet zo’n diep bad nodig.

Gasprijs zal blijven stijgen

Het ontmoedigingsbeleid van de overheid, gecombineerd met het opdrogen van de gasstroom uit Groningen, zullen ervoor zorgen dat de gasprijs blijft stijgen. Elk half jaar gaan de prijzen bij je leverancier omhoog. Als je een contract voor meerdere jaren hebt afgesloten en dat contract afloopt, komt de klap nog harder aan. Ineens moet je veel meer betalen, zeker als je bij dezelfde leverancier blijft. Als je contract afloopt, is het zeker aan te raden een overstap naar een andere energieleverancier te overwegen. Je kunt vrij eenvoudig via verschillende vergelijkingssites zoeken naar de voor jouw situatie meest voordelige aanbieder. Je krijgt vaak een welkomst bonus en als je een meerjarig contract afsluit, ben je weer een paar jaar beschermd tegen de stijgende gasprijzen. Ook kan je kiezen voor een welkomstcadeau, zoals bijv. een Nintendo Switch of Smart televisie.

Helemaal gasloos, hoe doe je dat?

Een groeiend deel van alle nieuwbouwhuizen wordt al gasloos opgeleverd. Deze huizen zijn optimaal geïsoleerd en hebben vaak al zonnepanelen op het dak. Voor warm water en verwarming is een waterpomp geïnstalleerd. Maar wat nu als je een jaren 30 woning hebt en helemaal gasloos verder wilt? Het allerbelangrijkste is isolatie. Vloeren, muren en dak moeten geïsoleerd worden. Alle kozijnen bij voorkeur kunststof en tripple HR glas maken het compleet. Uiteraard mogen zonnepanelen niet ontbreken. Als je deze investeringen in je jaren 30 woning doet, kun je volledig gasloos een klimaatneutrale toekomst tegemoet gaan.