Energieleverancier Vandebron is de eerst die een heffing op zonnepanelen gaat invoeren. Iedereen die zonnepanelen op het dak heeft gaat deze heffing betalen. De verwachting is dat ook Vattenfall, Eneco en Essent een heffing op zonnepanelen gaan invoeren in de nabije toekomst. Wil jij binnenkort zonnepanelen gaan aanschaffen dan moet jij deze extra kosten meenemen in jouw kostenplaatje en eventuele terugverdientijd.

Energieleverancier Vandebron introduceert een heffing voor klanten met zonnepanelen, variërend van 10 tot 20 euro maandelijks, aldus de Volkskrant. Het is waarschijnlijk dat meerdere leveranciers dit voorbeeld binnenkort volgen.

Nieuwe klanten zijn meteen onderhevig aan deze heffing, meldt Vandebron. De exacte heffingskosten zijn afhankelijk van de hoeveelheid teruggeleverde energie tijdens zonnige perioden. Bij de komende tariefwijziging zullen bestaande klanten – zo’n 70 duizend in totaal – deze heffing ook ervaren. Voor klanten met variabele contracten gebeurt dit al op 1 oktober. Klanten zonder zonnepanelen profiteren bij Vandebron vanaf die datum van voordeligere stroomtarieven.

Financieel directeur van Vandebron, Kim Verdouw, licht toe: “De invoering is een eerlijke stap, gezien de toenemende aantallen zonnepanelen in Nederland. Echter, het blijft zowel qua energietransitie als financieel voordelig om zelf zonne-energie te genereren.”

De terugverdientijd van zonnepanelen gaat hiermee een stukje verder omhoog, wat ook het geval is als de salderingsregeling afgeschaft gaat worden.