In 2024, Vattenfall, een van de grote energieleveranciers in Nederland, zal een aantal wijzigingen in haar energieprijzen doorvoeren. Hier zijn de belangrijkste punten:

  1. Einde van het Prijsplafond: Per 1 januari 2024 stopt het prijsplafond, wat betekent dat klanten weer het tarief uit hun contract betalen. Dit heeft vooral invloed op klanten met een variabel contract.
  2. Verhoging Energiebelasting en Netbeheerkosten: De energiebelasting op gas gaat omhoog naar € 0,71 per m³ (vanaf de huidige € 0,59). Voor stroom daalt de energiebelasting van € 0,15 naar € 0,13 per kWh. Daarnaast wordt de vermindering energiebelasting verhoogd van € 596,86 naar € 631,39, wat betekent dat klanten meer korting krijgen op hun energiebelasting. Bovendien worden de netbeheerkosten verhoogd, wat een verwachte stijging van € 5,- tot ruim € 10,- per maand voor consumenten betekent.
  3. Prijsstijgingen: Voor Vattenfall-klanten met een variabel contract stijgen de gasprijzen met 20,6 cent per m³ en de stroomprijzen met 2,5 cent per kWh per 1 januari 2024. Dit is de grootste prijsstijging vergeleken met andere grote energieleveranciers zoals Essent en Eneco.
  4. Overstappen op een Vast Contract: Ondanks de hogere energiebelasting en netbeheerkosten, kunnen klanten door over te stappen op een vast jaarcontract voordeliger uit zijn. Er wordt een gemiddelde besparing van € 242,16 tot € 381,16 per jaar aangegeven voor klanten met een gemiddeld energieverbruik. Dit is te danken aan welkomstbonussen en de huidige lage gasprijzen.
  5. Variabele Kosten Stadswarmte Dalen: De variabele kosten per gigajoule (GJ) stadswarmte zullen dalen per 1 januari 2024.
  6. Tijdelijk Noodfonds Energie: Vattenfall blijft ook in 2024 deelnemen aan het Tijdelijk Noodfonds Energie, dat steun biedt aan huishoudens met hoge energiekosten en lagere inkomens.

Samengevat, zullen de energieprijzen van Vattenfall in 2024 flink fluctueren, voornamelijk door de wijzigingen in de energiebelasting en netbeheerkosten. Klanten met een variabel contract zullen de meeste veranderingen ervaren, maar er zijn mogelijkheden om te besparen door over te stappen op een vast contract van Vattenfall.

BEKIJK AANBIEDING