Op zonnige en winderige dagen kan het voor komen dat Frank Energie een negatieve stroomprijs heeft. Vaak zijn dit enkele uren per dag, met de grootste kans tussen 12-4 in de middag en in het weekend. Heb jij zonnepanelen dan kan het beteken dat door deze negatieve stroomprijs jij geld moet betalen aan Frank energie. Het kan voordeliger zijn om op bepaalde tijdstippen jouw zonnepanelen uit te schakelen. Probeer in ieder geval zoveel mogelijk stroom zelf te verbruiken bij een negatieve stroomprijs indien jij klant bent van Frank energie.

Het fenomeen van negatieve stroomprijzen komt meestal voor op markten waar elektriciteit in real-time wordt verhandeld en de vraag naar en het aanbod van elektriciteit voortdurend fluctueren. Hier zijn enkele redenen waarom dit kan gebeuren, evenals de implicaties:

Oorzaken:

  1. Overaanbod: Soms is er meer elektriciteitsproductie dan nodig, vaak door hernieuwbare bronnen zoals wind- en zonne-energie, die niet altijd even voorspelbaar zijn.
  2. Lage Vraag: Tijdens nachten of vakanties kan de vraag naar elektriciteit aanzienlijk dalen, wat in combinatie met een vast of overmatig aanbod tot negatieve prijzen kan leiden.
  3. Beperkte Opslag: Elektriciteit is moeilijk op te slaan. Als er een overschot is en geen vraag, moeten producenten iemand vinden die bereid is om het te gebruiken.

Implicaties:

  1. Goed voor Consumenten?: Technisch gezien zouden consumenten betaald kunnen krijgen om elektriciteit te gebruiken tijdens deze periodes, hoewel dit afhangt van de structuur van de markt en het beleid van de elektriciteitsleveranciers.
  2. Impact op Producenten: Voor traditionele energieproducenten kunnen negatieve prijzen financiële verliezen betekenen. Ze moeten mogelijk betalen om de elektriciteit kwijt te raken, vooral als het uitschakelen van centrales economisch of technisch niet haalbaar is.
  3. Stimuleert Innovatie: Negatieve prijzen kunnen een aansporing zijn voor investeringen in energieopslagtechnologieën en voor het ontwikkelen van meer flexibele en responsieve elektriciteitsnetten.
  4. Beleidsimplicaties: Dit fenomeen kan leiden tot beleidsveranderingen gericht op het verbeteren van het evenwicht tussen vraag en aanbod, zoals vraagrespons, betere weersvoorspellingen voor hernieuwbare energiebronnen en investeringen in energieopslag.
BEKIJK AANBIEDING