Per 1 januari 2024 komt het prijsplafond voor energie bij Eneco te vervallen. Dit betekent dat klanten vanaf dat moment het volledige tarief voor elektriciteit en gas zelf moeten betalen, zonder de bescherming van een maximumprijs die het prijsplafond bood. Het variabele tarief dat in januari 2024 van toepassing is, zal gelden voor ongeveer een derde van de klanten met een variabel contract. Wil jij onder het prijsplafond blijven in 2024, vergelijk dan de Eneco tarieven met die van andere aanbieders.

Het prijsplafond voor energie was een overheidsmaatregel bedoeld om consumenten en bedrijven te beschermen tegen extreme stijgingen in de energieprijzen. Dit plafond stelde een maximumprijs vast voor elektriciteit en gas, waardoor huishoudens en bedrijven tot een bepaald niveau van verbruik niet meer dan deze maximumprijs hoefden te betalen per eenheid energie (kWh voor elektriciteit en m³ voor gas).

Het prijsplafond werd vaak geïntroduceerd als reactie op buitengewoon hoge energieprijzen, die veroorzaakt kunnen worden door diverse factoren zoals geopolitieke spanningen, marktvolatiliteit, of natuurlijke omstandigheden die de energievoorziening beïnvloeden.

Dit plafond was meestal tijdelijk en bedoeld als noodmaatregel. Het was ontworpen om de financiële druk op consumenten en bedrijven te verlichten en om energie betaalbaar te houden. Na het vervallen van het prijsplafond zouden klanten weer de normale marktprijzen voor energie gaan betalen.

BEKIJK AANBIEDING