Wat is een dynamisch energiecontract van Pure energie?

Met een dynamisch energiecontract fluctueert de elektriciteitsprijs elk uur en wijzigt de gasprijs dagelijks (om 6.00 uur in de morgen). De tarieven binnen dit contract zijn gelinkt aan de ‘spotmarkt’. Op deze markt bepalen vraag en aanbod de prijzen voor gas en elektriciteit. Gewoonlijk liggen de tarieven overdag en in de nacht lager dan in de avond, wanneer het stroomverbruik piekt. Bij een dynamisch energiecontract is het essentieel om te weten hoeveel elektriciteit je in een specifiek uur consumeert en het dagelijkse gasverbruik. De prijs per uur is de standaard voor zowel de verbruikte als de opgewekte elektriciteit. Je slimme meter registreert je maandelijkse verbruik en eventuele teruglevering.

Voordelen van een dynamisch energiecontract bij Pure energie

Een dynamisch energiecontract kan financiële voordelen opleveren als je voornamelijk energie gebruikt tijdens de uren met lagere marktprijzen. Denk aan tijdstippen met minder energievraag, zoals in de middag en gedurende de nacht. Bij zo’n contract heeft de leverancier een beperkter inkooprisico, wat gunstig is voor de tarieven. Een variabel energiecontract is dus ideaal voor huishoudens die dagelijks bewust omgaan met hun energieconsumptie.

Nadelen van een dynamisch energiecontract bij Pure energie

Bij een dynamisch energiecontract zijn de prijzen steeds in beweging, waardoor je geen vaste energiekosten hebt. Hierdoor kunnen je kosten in de winter aanzienlijk stijgen ten opzichte van de zomer, aangezien de energievraag en daarmee de marktprijzen toenemen. Er kunnen momenten zijn dat je een hoge prijs betaalt voor je energie. Een dynamisch energiecontract is minder gunstig als je niet in staat bent je energieverbruik efficiënt te beheren.

Zonnepanelen in combinatie met een dynamisch energiecontract bij Pure energie

Ben je in het bezit van zonnepanelen en overweeg je een dynamisch energiecontract? Wees je dan bewust van het feit dat de salderingsregeling mogelijk minder gunstig is. De energie die je zonnepanelen genereren komt voornamelijk tot stand tijdens uren waarin er een overvloed aan aanbod is, wat de uurtarieven kan verlagen of zelfs negatief kan maken. Dit betekent dat de vergoeding voor je opgewekte energie lager kan zijn, terwijl je ’s avonds, als je energie verbruikt, te maken krijgt met een hoger tarief. Dit verschil in tarief is een risico dat gepaard gaat met een dynamisch energiecontract.

Je kunt niet simpelweg de voordelige teruggeleverde energie van de dag compenseren met de duurdere energie die je ’s avonds gebruikt. Dit leidt tot een verschil in kosten tussen de energie die je teruggeeft aan het netwerk en de energie die je daadwerkelijk gebruikt. Hierdoor kan de salderingsregeling met een dynamisch energiecontract mogelijk minder aantrekkelijk zijn.

BEKIJK AANBIEDING