Vanaf 1 januari 2024 zullen er aanzienlijke wijzigingen zijn in de variabele tarieven van Vattenfall. Deze veranderingen worden voornamelijk gedreven door de stijgende energiebelasting op gas en de fluctuerende inkoopkosten.

  1. Einde Prijsplafond: Het prijsplafond, waarmee klanten tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief voor hun energie betaalden, stopt per 1 januari 2024. Dit betekent dat klanten vanaf die datum weer het energietarief uit hun contract betalen.
  2. Verhoging Energiebelasting en Netbeheerkosten:
  • De energiebelasting op gas stijgt naar € 0,71 per m³, een verhoging ten opzichte van het huidige tarief van € 0,59.
  • Voor stroom daalt de energiebelasting van € 0,15 naar € 0,13 per kWh.
  • Er wordt een verhoging van de vermindering energiebelasting verwacht, van € 596,86 naar € 631,39, wat resulteert in meer korting op de energiebelasting voor de consument.
  • De netbeheerkosten zullen ook naar verwachting stijgen, met een gemiddelde verhoging van € 5,- tot ruim € 10,- per maand.
  1. Variabele Tarieven:
  • Voor gas stijgen de variabele tarieven bij Vattenfall significant. Het nieuwe tarief per m³ gas zal € 1,503 zijn, een stijging van 20,6 ct. per m³.
  • Voor stroom zullen de variabele tarieven licht dalen, van € 0,364 naar € 0,339 per kWh.

Deze wijzigingen in de variabele tarieven zullen onvermijdelijk leiden tot hogere energiekosten voor huishoudens met een variabel contract. Ook zullen de netbeheerkosten en vaste leveringskosten vanaf 2024 stijgen, wat bijdraagt aan het totale kostenplaatje.

Voor klanten die overwegen over te stappen op een vast jaarcontract kan dit voordeliger uitpakken, ondanks de hogere energiebelasting, netbeheerkosten en vaste leveringskosten die ook van invloed zijn op vaste contracten. Door over te stappen, kunnen klanten mogelijk profiteren van welkomstbonussen en andere voordelen.

Het is belangrijk voor klanten om hun energieverbruik en -kosten goed te monitoren en te overwegen of een variabel of vast contract het beste past bij hun situatie, vooral gezien de veranderende energiemarkt en tarieven.

BEKIJK AANBIEDING